Buji Nedir?
Aracınızın motorunun çalışmasını sağlayacak enerjiye ulaşabilmesi için yakıtın ateşlenmesi gerekir. İçten yanmalı motorlarda (yani yakıtın motor içinde sınırlı bir alanda yakılması ile oluşan basıncın, piston denen parçayı hareket ettirmesi ile oluşan sistem) yakıtı ateşleyen aksam bujidir.
Buji aracınızın hareket edebilmesi için yakıt - hava karışımını tutuşturmaya yarayan parça olup eğer buji çalışmaz ise kıvılcım oluşamayacağından aracınız da çalışamaz demektir.
Buji Ne İşe Yarar?
Buji aracınızın motorunun çalışma gücünü / performansını etkileyen önemli bir parçadır.
Bujiler bobinden aldığı elektrik yardımı ile aracınızın motorunun silindirlerindeki sıkıştırılmış halde bulunan hava - yakıt karışımını ateşlemekle ve böylece aracınızın çalışmasını sağlamakla görevlidir.
Bir Araçta Kaç Buji Var?
Benzinli araçlardaki buji sayısı araçtaki silindir sayısına eşitken (Yüksek performanslı araçlarda bu durum silindir başına iki buji şeklinde de olabilmektedir.), dizel araçlarda ateşleme bujisi olmadığından kızdırma bujisi kullanılmaktadır.
Kızdırma bujisi nedir?
Ateşleme bujisinin bulunmadığı dizel araçlarda ısıtma / kızdırma bujisi dediğimiz parça bulunmaktadır.
Yalnızca dizel araçlarda kullanılan ısıtma / kızdırma bujisi aracınızın motorunun çalışabilmesi için gerekli olan hava-yakıt karışımının iyice ısınmasını sağlamaktadır.
Kızdırma / ısıtma bujisi diğer bir deyişle ön ısıtıcı, dizel motorun silindirlerini çalıştırmadan önce ısıtmaya yarayan parçadır.
Dizel araçların sağlıklı şekilde çalışmasını sağlayan ısıtma bujisinin metal ve seramik kızdırma bujileri gibi türleri bulunmaktadır.
Buji Çeşitleri
Aracınızın çalışabilmesi için önemli bir görev üstlenen bujilerin çeşitleri bulunmaktadır.
BUJİ ÇEŞİTLERİ |
Bakır / Nikel Bujiler |
İridyum Bujiler |
Tek Platin Bujiler |
Çift Platin Bujiler |
Gümüş Bujiler |
Her Buji Her Arabaya Olur Mu?
Bujiler benzinli araçlarda ve benzinli / LPG'li araçlarda kullanılmakta olan önemli parçalardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi dizel araçlarda ise ateşleme bujisi olmadığı için bunun yerine kızdırma / ısıtma bujisi kullanılmaktadır.
Aracınız için buji seçerken öncelikle aracınızın modeline ve tabii ki motor yapısına uygun olarak üretilmiş olan bujileri tercih etmelisiniz.
Araç üreticileri ürettikleri motora uygun bujiyi kullanmaktadırlar.Bu nedenle aracınızda buji değişimi yapılırken üretici firmanın uygun gördüğü ve aracınızın motoru ile uyumlu bujilerin tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Her buji her araca uygun değildir.
Buji Seçimi Nasıl Yapılır?
Aracınızın çalışması için böylesi öneme sahip olan bujileri seçerken şu özellikleri aramanız oldukça önemlidir:
- Bujinin aracınızın motoru ile uyumlu olması
- Dayanıklı ve sağlam olması
- Gaz kaçağı yapmaması
- Uygun boyutlarda olması
- Korozyona (oksitlenme / paslanma / metal özelliğini kaybetme) karşı dayanıklı olması
- Akım kaçağına sebep olmaması
- Ateşleme işlevini zamanında yapması
- Elektrotların uygun olması
Soğuk ve Sıcak Buji Nedir?
Soğuk buji araçlarda daha sık tercih edilen buji çeşidi olup aracınızda hava - yakıt karışımının yakımı esnasında ısıyla çok etkileşime girmeyen bujilerdir.
Soğuk bujilerin burun porselen kısımları kısadır ve bu sebeple de az önce belirttiğimiz gibi yanma odasında oluşan sıcak ile teması az, ısı kapasiteleri fazladır.
Sıcak bujiler ise burun porselen kısımları daha uzun olup daha çok yüksek sıkıştırmalı motorlarda kullanılmakta olan bujilerdir.
Sıcak bujilerin porselen kısımları daha uzun olduğundan yakıt - hava karışımının yanması esnasında yanma odasında oluşan ısı ile teması yüksek olmaktadır.
Buji Ne Zaman Değiştirilir?
Bujiler uzun süreli kullanıma uygun dayanıklılıkta üretilen parçalardır. Ancak aracınızdaki pek çok parça gibi bujilerin de bakıma ve yeri geldiğinde değişime ihtiyacı olmaktadır.
Bujiler aracınızın kullanım koşullarına da bağlı olarak zaman için hasar görebilmektedir.Bujilerde oluşabilecek bir hasar aracınızın motorunu da etkileyebileceğinden bujilerin kontrol ve bakımının düzenli yaptırılmasını tavsiye ederiz.
Bujilerin değişim kilometresi aracınızda kullanılan buji tipine göre değişim göstermektedir.Örneğin kullandığınız bakır bir bujinin değişim kilometresi 10.000 km iken, iridyum bujilerin değişim kilometresi ortalama 80.000 - 120.000 km arasında değişebilmektedir.