Motor hacmi düşük olan araçlar yakıt tüketiminin daha az olduğu araçlardır; çünkü aracınızın motor hacmi artarsa performansı / gücü yükselecektir ve yakıt tüketimi de otomatikman artış gösterecektir.Motor hacmi 1.2, 1.3, 1.4...2.0 lt gibi ifade edilmekte olup yakıt tüketiminin az olacağı araçlar kıyasla 1.3 - 1.4 lt olanlar olacaktır.
Peki Araç Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Zor gibi görünen araç yakıt tüketimi hesaplaması en basit ve anlaşılabilir hâli ile şu şekilde özetleyebiliriz;
aracınızın deposunu yakıt ile tamamen doldurduktan hemen sonra aracınızın kilometre sayacını sıfırlayıp (Sıfırlama yapılmasının nedeni bu işlemin yapılmasının ardından aracınızın yakıt deposu boşalana dek araç ile gidilen mesafenin kaydedilmesinin sağlamasıdır.) hemen ardından araç yakıt deposunun full, yani tam dolum ücretini / fiyatını aracınız ile yol aldığınız mesafeye bölünüz. Bu şekilde araç yakıt tüketimini hesaplamış olursunuz.
100 km'de Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?
Araç yakıt tüketimin hesaplamanın bir diğer pratik yolu da 100 km üzerinden hesaplamayı gerçekleştirmektir.Aracınızın yakıt tüketimini anlamak için 100 km üzerinden hesap yapmayı da deneyebilirsiniz; aracınızın yakıt deposunun hacmini / kapasitesini aracınız ile katettiğiniz kilometreye bölüp ardından 100 ile çarptığınızda aracınızın 100 km'de ne kadar yakıt tükettiğini hesaplamış olursunuz.
Aracınızın yakıt deposu 60 lt olsun, siz aracınızın yakıt deposunu tamamen doldurup 800 km yol alın. Burada aracınızın 100 km'de ortalama ne kadar yakıt tükettiğini anlamak için aracınızın yakıt deposu kapasitesini katettiğiniz mesafeye bölüp (60 / 800) çıkan sayıyı 100 ile çarptığınızda (0,075*100) çıkan sayı (7,5) 100 km aracınızın harcadığı yakıt miktarını size verecektir.
Yani aracınız 60 lt kapasiteli yakıt deposu ile 800 km yol gittiğinde 100 km'de ortalama 7,5 lt yakıt tüketmiş demektir.
Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Yakıt tüketimini etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Aracı yüksek hızda kullanmak
- Mevsimine uygun lastik değişimi yaptırmamak
- Araç ile sık sık dur-kalk yapmak
- Sık sık ani fren yapmak
- Aracın klima bakımını düzenli yaptırmamak (Araç içi ısıtıcı - soğutucu kullanımında sık aç-kapa yapmak)
- Motoru rölantide bırakmak
- Aracın lastiklerinin rot ve balans ayarını yaptırmamak
- Aracınızın motoruna uygun yakıtı kullanmamak
- Doğru motor yağı tercih etmemek
- Periyodik bakımı ihmal etmek gibi faktörler aracınızın yakıt tüketiminin artmasına neden olacaktır.
Kısa Mesafede Arabam Çok Yakar Mı?
Aracınızın yakıt tüketimini etkileyen faktörleri yukarıda sıralamıştık ve yakıt tüketiminin belirleyici en önemli maddesinin de motor hacmi olduğunu belirtmiştik. Tüm bunlardan hareketle "Kısa mesafede arabam çok yakar mı?" sorusunu kısaca cevaplayalım: Aracınızın kısa mesafede az ya da çok yakıt tüketmesi siz araç sahiplerine bağlıdır bir noktada. Aracınızı gittiğiniz mesafe süresince uygun devirde kullanır, motoru rölantiye almaz, trafiğin yoğun olmadığı (aracın dur - kalk yapmasının zorunlu olmadığı) bölgelerde aracınızı ani frene mahal vermeyecek şekilde kullanırsanız kısa mesafede aracınız çok yakmayacaktır. Bu şekilde aracınızda yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Küçük Motorlu Araçlar Daha Az Mı Yakar?
Küçük motorlu araçlar düşük yakıt tüketimi sağlar mı, aracımın motoru küçük olursa yakıt tasarrufu olur mu gibi soruları çok sık sormakta ve duymaktayız.
Peki küçük motorlu araçlar düşük yakıt tüketimi sağlıyor mu gerçekten?
Eski model araçlar için cevabımız doğrudan evet, olabilirdi; ancak günümüz teknolojisi ile üretilen yeni nesil araçlarda dizel aracın ötesinde turbo, hibrit, enjeksiyon gibi ileri teknolojinin kullanıldığı araçlar üretildi.Bu sayede normal ölçülerde araçlar da küçük motorlu ve küçük ebatlı araçlar kadar yakıt tasarrufu sağlar oldu.Bu sebeple aracınızın motor tipi oldukça önemli olmakla birlikte yine de aracınızı yukarıda belirttiğimiz yakıt tasarrufunu etkileyen faktörler başlığından hareketle uygun şekilde kullanırsanız küçük motorlu ve küçük ebatta araçlarda yakıt tasarrufunu maksimum düzeye çıkarabilirsiniz.